WOZ bezwaar Voerendaal

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Voerendaal? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Voerendaal begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Voerendaal 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel verstrekken we een overzicht met de actuele woonlasten in Voerendaal (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens kun je ook verder lezen over WOZ heffingen.

ProvincieLimburg
GemeenteVoerendaal
Postcode6367
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1584%
Gemiddeld betaalde OZB€403
Rioolheffing€295
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€967
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Voerendaal.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Voerendaal. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €260.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 260.000 x 0,1584% = €412.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Voerendaal? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Voerendaal uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Voerendaal. Doorgaans kan dit alleen met DigiD. Het document draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check woningprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Weeg af of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0008,5%
2019€235.0005,9%
2018€222.0005,2%
2017€211.0001,4%
2016€208.0003,0%
2015€202.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Voerendaal.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-voerendaal-6367

Woningtaxatie in Voerendaal

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Voerendaal kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Voerendaal ligt om en nabij de €240. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Voerendaal die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Beekdaelen, Valkenburg aan de Geul, Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken zoals: grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, ligging, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Voerendaal. Op dit aanslagbiljet vind je de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1584% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Voerendaal. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €403.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. openbare data. Men kijkt naar thema’s als: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.voerendaal.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook details van prijzen van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Voerendaal?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Voerendaal kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Ransdaal
 • WOZ bezwaar Klimmen
 • Plaats een reactie