WOZ bezwaar Bears

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Bears? Op dit portaal lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Leeuwarden komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Bears 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel vind je duidelijke info over de verschillende woonlasten in Bears waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kun je ook verder lezen over WOZ-waarde inzien .

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9025
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bears.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Leeuwarden. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €295.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 295.000 x 0,1418% = €418.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Bears? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Bears aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Bears. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Leeuwarden.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-bears-9025

Woningtaxatie in Bears

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Bears kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Bears ligt rond de €220. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Bears die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Weidum, Jorwert, Mantgum, Easterwierrum en Tersoal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, ligging, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Bears. In deze gemeentelijke beschikking tref je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bears. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €240.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. objectieve criteria. De gemeente verwerkt zaken als: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.leeuwarden.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar, adresgegevens, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bears?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Bears heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie