WOZ bezwaar Jorwert

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Jorwert? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Leeuwarden beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Jorwert 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel bieden we een overview van de recente woonlasten in Jorwert op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform tref je ook handige informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9023
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Jorwert.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Leeuwarden. De WOZ-waarde ligt op €293.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €293.000 x 0,1418% = €415.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Jorwert? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Jorwert aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Jorwert. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Leeuwarden.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-jorwert-9023

Woningtaxatie in Jorwert

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Jorwert zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Jorwert ligt zo rond de €250. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Jorwert die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Mantgum, Easterwierrum, Tersoal, Poppenwier en Raerd.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: ligging, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Jorwert. In deze documenten staan de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Jorwert. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €240.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen als: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.leeuwarden.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: type object, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Jorwert?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Jorwert kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie