WOZ bezwaar Hilaard

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Hilaard? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Leeuwarden komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Hilaard 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel verschaffen we een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Hilaard (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens bekijk je ook informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9027
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hilaard.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Leeuwarden. De WOZ-waarde is vastgesteld op €230.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €230.000 x 0,1418% = €326.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Hilaard? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Hilaard uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Hilaard. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Ga na of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Leeuwarden.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-hilaard-9027

Woningtaxatie in Hilaard

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Hilaard komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Hilaard bedraagt circa €250. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Hilaard die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Jellum, Bears, Weidum, Jorwert en Mantgum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: ligging, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Hilaard. Op dit aanslagbiljet staan de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hilaard. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €240.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van een speciaal model. De gemeente verwerkt factoren als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.leeuwarden.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hilaard?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hilaard maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie