WOZ bezwaar Valkenburg aan de Geul

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Valkenburg aan de Geul? Hieronder geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Valkenburg aan de Geul maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Valkenburg aan de Geul 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel geven we verschillende gegevens van de recente woonlasten in Valkenburg aan de Geul (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kun je ook verder lezen over WOZ-waarde vragen.

ProvincieLimburg
GemeenteValkenburg aan de Geul
Postcode6342
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1613%
Gemiddeld betaalde OZB€370
Rioolheffing€352
Afvalstoffenheffing€149
Totale woonlasten€871
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Valkenburg aan de Geul.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €290.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €290.000 x 0,1613% = €468.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Valkenburg aan de Geul? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Valkenburg aan de Geul ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Valkenburg aan de Geul. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit stuk is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Check woningprijs

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,5%
2019€216.0008,0%
2018€200.0002,0%
2017€196.000-1,0%
2016€198.0002,1%
2015€194.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-valkenburg-aan-de-geul-6342

Woningtaxatie in Valkenburg aan de Geul

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Valkenburg aan de Geul kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Valkenburg aan de Geul ligt zo rond de €240. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Valkenburg aan de Geul die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten, Meerssen en Maastricht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten zoals: bijgebouwen, grootte, ligging, type woning, onderhoudsniveau, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Valkenburg aan de Geul. In deze aanslag vind je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1613% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Valkenburg aan de Geul. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €370.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op aspecten zoals: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.valkenburg.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Valkenburg aan de Geul?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Valkenburg aan de Geul zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Schin op Geul
 • WOZ bezwaar Berg en Terblijt
 • WOZ bezwaar Walem
 • Plaats een reactie