WOZ bezwaar Berg en Terblijt

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Berg en Terblijt? Hieronder vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Valkenburg aan de Geul begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Berg en Terblijt 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel geven we een kostenraming van de actuele woonlasten in Berg en Terblijt (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook meer info vinden over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieLimburg
GemeenteValkenburg aan de Geul
Postcode6325
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1613%
Gemiddeld betaalde OZB€370
Rioolheffing€352
Afvalstoffenheffing€149
Totale woonlasten€871
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Berg en Terblijt.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Valkenburg aan de Geul. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €286.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €286.000 x 0,1613% = €461.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Berg en Terblijt? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Berg en Terblijt ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Berg en Terblijt. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,5%
2019€216.0008,0%
2018€200.0002,0%
2017€196.000-1,0%
2016€198.0002,1%
2015€194.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Valkenburg aan de Geul.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-berg-en-terblijt-6325

Woningtaxatie in Berg en Terblijt

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Berg en Terblijt kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Berg en Terblijt ligt rond de €195. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Berg en Terblijt die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Wijlre, Ransdaal, Scheulder, Schin op Geul en Valkenburg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken als: bijgebouwen, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Berg en Terblijt. In deze aanslag lees je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1613% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Berg en Terblijt. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €370.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt zaken zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.valkenburg.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je ook verkooptransacties van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Berg en Terblijt?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de aangehaalde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Berg en Terblijt zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie