WOZ bezwaar Zeeland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Zeeland? Op dit portaal geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Landerd raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Zeeland 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel geven we een overview van de gemiddelde woonlasten in Zeeland op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij bekijk je ook informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteLanderd
Postcode5410
Netnummer0486 (+31486)
Gemiddelde WOZ-waarde€331.000
OZB-tarief woningen0,0929%
Gemiddeld betaalde OZB€308
Rioolheffing€187
Afvalstoffenheffing€263
Totale woonlasten€757
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zeeland.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Landerd. De WOZ-waarde is vastgesteld op €263.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 263.000 x 0,0929% = €244.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Zeeland? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Zeeland aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Zeeland. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle marktprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Onder andere doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€331.0008,9%
2019€304.0005,6%
2018€288.0003,6%
2017€278.0003,7%
2016€268.0000,8%
2015€266.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Landerd.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-zeeland-5410

Woningtaxatie in Zeeland

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Zeeland kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zeeland is ongeveer €215. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In het overzicht hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Zeeland die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Odiliapeel, Volkel, Maren-Kessel, Lith en Lithoijen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken zoals: bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Zeeland. In deze documenten bekijk je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0929% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zeeland. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €308.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt factoren als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.landerd.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag bekijk je ook prijzen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zeeland?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Zeeland kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie