WOZ bezwaar Maastricht

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Maastricht? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Maastricht komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Maastricht 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel vind je verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Maastricht op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieLimburg
GemeenteMaastricht
Postcode6218
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€225.000
OZB-tarief woningen0,12%
Gemiddeld betaalde OZB€269
Rioolheffing€195
Afvalstoffenheffing€336
Totale woonlasten€800
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Maastricht.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Maastricht. De WOZ-waarde ligt op €263.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €263.000 x 0,12% = €316.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Maastricht? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Maastricht uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Maastricht. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€225.0008,7%
2019€207.0005,6%
2018€196.0005,4%
2017€186.0003,3%
2016€180.0003,4%
2015€174.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Maastricht.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-maastricht-6218

Woningtaxatie in Maastricht

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Maastricht kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Maastricht ligt zo rond de €270. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In het overzicht hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Maastricht die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Beek, Stein, Sittard-Geleen, Echt-Susteren en Leudal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, bijgebouwen, type woning, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Maastricht. In deze documenten tref je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,12% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Maastricht. Een gemiddelde woning betaalt €269.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend door middel van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken aspecten als: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.maastricht.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Maastricht?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Maastricht zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie