WOZ bezwaar Vaals

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Vaals? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Vaals calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Vaals 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je een samenvatting van de actuele woonlasten in Vaals op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieLimburg
GemeenteVaals
Postcode6291
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€165.000
OZB-tarief woningen0,1545%
Gemiddeld betaalde OZB€255
Rioolheffing€227
Afvalstoffenheffing€309
Totale woonlasten€790
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Vaals.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Vaals. De WOZ-waarde is vastgesteld op €238.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €238.000 x 0,1545% = €368.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Vaals? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Vaals nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Vaals. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit rapport ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check verkoopprijs

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€165.0006,5%
2019€155.0001,3%
2018€153.0004,1%
2017€147.000-1,3%
2016€149.0004,9%
2015€142.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Vaals.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-vaals-6291

Woningtaxatie in Vaals

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Vaals kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Vaals ligt om en nabij de €280. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het overzicht hieronder check je taxateurs en makelaars in Vaals die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten, Meerssen, Maastricht en Beek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: bouwjaar, grootte, bijgebouwen, oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Vaals. In deze documenten staan de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1545% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vaals. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €255.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald aan de hand van objectieve criteria. De gemeente verwerkt thema’s als: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.vaals.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook prijzen van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vaals?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Vaals kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Vijlen
 • WOZ bezwaar Lemiers
 • Plaats een reactie