WOZ bezwaar Mheer

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Mheer? Op deze website lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Eijsden-Margraten raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Mheer 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder geven we een overview van de gemiddelde woonlasten in Mheer op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform bekijk je ook informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieLimburg
GemeenteEijsden-Margraten
Postcode6261
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€278.000
OZB-tarief woningen0,1401%
Gemiddeld betaalde OZB€389
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€931
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Mheer.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Eijsden-Margraten. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €262.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €262.000 x 0,1401% = €367.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Mheer? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Mheer aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Mheer. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Ga na of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€278.0006,9%
2019€260.0005,7%
2018€246.0006,0%
2017€232.000-0,9%
2016€234.0001,7%
2015€230.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Eijsden-Margraten.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-mheer-6261

Woningtaxatie in Mheer

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Mheer kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Mheer ligt rond de €235. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het schema hieronder check je taxateurs en makelaars in Mheer die je kunnen helpen aan een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Noorbeek, Eckelrade, Gronsveld, Eijsden en Geulle.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen zoals: bouwjaar, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, type woning, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Mheer. In deze aanslag check je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1401% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Mheer. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €389.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand met behulp van data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze onderdelen als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.eijsden-margraten.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Mheer?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Mheer kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie