WOZ bezwaar Nijeveen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Nijeveen? Hier praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Meppel maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Nijeveen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst bieden we een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Nijeveen van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina bekijk je ook informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieDrenthe
GemeenteMeppel
Postcode7948
Netnummer0522 (+31522)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,127%
Gemiddeld betaalde OZB€273
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€202
Totale woonlasten€649
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nijeveen.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Meppel. De WOZ-waarde ligt op €256.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €256.000 x 0,127% = €325.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Nijeveen? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Nijeveen ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Nijeveen. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Controle marktprijs

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Daar vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,5%
2019€200.0005,3%
2018€190.0002,2%
2017€186.0002,2%
2016€182.0000,0%
2015€182.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Meppel.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-nijeveen-7948

Woningtaxatie in Nijeveen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Nijeveen kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Nijeveen ligt zo rond de €215. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het schema hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Nijeveen die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Wanneperveen, Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Stuifzand en Pesse.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Nijeveen. In dit document vind je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,127% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nijeveen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €273.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald door middel van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar aspecten als: ligging, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.meppel.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, bijgebouwen. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nijeveen?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Nijeveen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie