WOZ bezwaar Lemiers

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Lemiers? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Vaals beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Lemiers 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel tref je een samenvatting van de huidige woonlasten in Lemiers van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieLimburg
GemeenteVaals
Postcode6295
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€165.000
OZB-tarief woningen0,1545%
Gemiddeld betaalde OZB€255
Rioolheffing€227
Afvalstoffenheffing€309
Totale woonlasten€790
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lemiers.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Vaals. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €280.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €280.000 x 0,1545% = €433.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Lemiers? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Lemiers aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Lemiers. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Analyseer woningprijs

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€165.0006,5%
2019€155.0001,3%
2018€153.0004,1%
2017€147.000-1,3%
2016€149.0004,9%
2015€142.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Vaals.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-lemiers-6295

Woningtaxatie in Lemiers

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Lemiers kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Lemiers ligt zo rond de €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In het overzicht hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Lemiers die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Vijlen, Elkenrade, Eys, Wittem en Epen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen als: grootte, bouwjaar, bijgebouwen, ligging, type woning, onderhoudsniveauen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Lemiers. In deze aanslag vind je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1545% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lemiers. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €255.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar onderdelen zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.vaals.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Lemiers?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Lemiers kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie