WOZ bezwaar Zelhem

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Zelhem? Op deze pagina geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Bronckhorst komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Zelhem 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder verstrekken we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Zelhem (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde inzien .

ProvincieGelderland
GemeenteBronckhorst
Postcode7021
Netnummer0314 (+31314)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,1156%
Gemiddeld betaalde OZB€334
Rioolheffing€278
Afvalstoffenheffing€181
Totale woonlasten€793
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zelhem.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Bronckhorst. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €274.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 274.000 x 0,1156% = €317.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Zelhem? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Zelhem precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Zelhem. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle woningprijs

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0007,8%
2019€268.0005,5%
2018€254.0004,1%
2017€244.0001,2%
2016€241.000-0,8%
2015€243.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Bronckhorst.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-zelhem-7021

Woningtaxatie in Zelhem

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Zelhem kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Zelhem ligt zo rond de €245. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het onderstaande overzicht bekijk je taxateurs en makelaars in Zelhem die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Gaanderen, Hummelo, Laag-Keppel, Hoog-Keppel en Drempt.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken zoals: onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Zelhem. Op dit aanslagbiljet lees je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1156% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zelhem. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €334.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
Deze waarde wordt berekend op basis van openbare data. Zo wordt er gekeken naar zaken als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je bij de gemeente (www.bronckhorst.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook transactiecijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zelhem?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zelhem zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie