WOZ bezwaar Ryptsjerk

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Ryptsjerk? Op deze website praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Ryptsjerk 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande lijst bieden we verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Ryptsjerk waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde inzien .

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9256
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ryptsjerk.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Tytsjerksteradiel. De WOZ-waarde ligt op €281.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €281.000 x 0,1892% = €532.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Ryptsjerk? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Ryptsjerk precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Ryptsjerk. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de volgende tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-ryptsjerk-9256

Woningtaxatie in Ryptsjerk

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Ryptsjerk kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Ryptsjerk ligt om en nabij de €185. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Ryptsjerk die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Tytsjerk, Hurdegaryp, Burgum, Frieschepalen en Siegerswoude.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: ligging, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Ryptsjerk. In dit document tref je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ryptsjerk. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €405.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze factoren zoals: de ligging van het huis, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.t-diel.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ryptsjerk?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ryptsjerk heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie