WOZ bezwaar Hurdegaryp

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hurdegaryp? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Hurdegaryp 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel tref je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Hurdegaryp (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina is er meer info te vinden over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9254
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hurdegaryp.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Tytsjerksteradiel. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €279.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €279.000 x 0,1892% = €528.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Hurdegaryp? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Hurdegaryp werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hurdegaryp. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Weeg af of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-hurdegaryp-9254

Woningtaxatie in Hurdegaryp

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Hurdegaryp komt nog beter over met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Hurdegaryp ligt zo rond de €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In het schema hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Hurdegaryp die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Burgum, Frieschepalen, Siegerswoude, Ureterp en Olterterp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Hurdegaryp. In dit document staan de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hurdegaryp. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €405.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.t-diel.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: type object, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hurdegaryp?
Je dient bezwaar te maken binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hurdegaryp heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie