WOZ bezwaar Burgum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Burgum? Hier vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Burgum 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bekijk je een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Burgum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9251
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Burgum.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Tytsjerksteradiel. De WOZ-waarde bedraagt op €278.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €278.000 x 0,1892% = €526.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Burgum? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Burgum aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Burgum. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Check of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-burgum-9251

Woningtaxatie in Burgum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Burgum kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Burgum bedraagt circa €265. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Burgum die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Frieschepalen, Siegerswoude, Ureterp, Olterterp en Nij Beets.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar feiten als: onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Burgum. In die rapportage tref je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Burgum. Een gemiddelde woning betaalt €405.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze feiten zoals: ligging, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.t-diel.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Burgum?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of deze woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Burgum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie