WOZ bezwaar Suwâld

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Suwâld? Hieronder vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Suwâld 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst verschaffen we een overzicht met de verschillende woonlasten in Suwâld (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9265
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Suwâld.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Tytsjerksteradiel. De WOZ-waarde ligt op €288.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €288.000 x 0,1892% = €545.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Suwâld? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Suwâld aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Suwâld. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-suwald-9265

Woningtaxatie in Suwâld

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Suwâld kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Suwâld bedraagt circa €235. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vind je taxateurs en makelaars in Suwâld die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Earnewâld, Garyp, Sumar, Eastermar en Jistrum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Suwâld. In deze aanslag tref je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Suwâld. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €405.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt onderwerpen als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.t-diel.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object. In dit taxatieverslag vind je ook prijzen van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Suwâld?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Suwâld kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie