WOZ bezwaar Oisterwijk

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oisterwijk? Op deze pagina geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Oisterwijk maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Oisterwijk 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel tref je duidelijke info over de recente woonlasten in Oisterwijk op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteOisterwijk
Postcode5062
Netnummer013 (+3113)
Gemiddelde WOZ-waarde€350.000
OZB-tarief woningen0,1236%
Gemiddeld betaalde OZB€432
Rioolheffing€242
Afvalstoffenheffing€204
Totale woonlasten€878
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oisterwijk.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Oisterwijk. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €255.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €255.000 x 0,1236% = €315.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Oisterwijk? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Oisterwijk werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Oisterwijk. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€350.0006,1%
2019€330.0005,1%
2018€314.0001,9%
2017€308.0001,7%
2016€303.000-1,6%
2015€308.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Oisterwijk.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-oisterwijk-5062

Woningtaxatie in Oisterwijk

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Oisterwijk zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Oisterwijk ligt zo rond de €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Oisterwijk die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Goirle, Tilburg, Geertruidenberg, Drimmelen en Oosterhout.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: type woning, bouwjaar, grootte, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Oisterwijk. In deze aanslag bekijk je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1236% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oisterwijk. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €432.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van openbare data. De gemeente verwerkt kenmerken als: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.oisterwijk.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Oisterwijk?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oisterwijk kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Heukelom
 • WOZ bezwaar Moergestel
 • Plaats een reactie