WOZ bezwaar Wagenberg

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Wagenberg? Op deze website lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Drimmelen calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Wagenberg 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het onderstaande overzicht verstrekken we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Wagenberg waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteDrimmelen
Postcode4845
Netnummer076 (+3176)
Gemiddelde WOZ-waarde€268.000
OZB-tarief woningen0,1047%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€274
Afvalstoffenheffing€295
Totale woonlasten€849
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wagenberg.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Drimmelen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €286.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 286.000 x 0,1047% = €299.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Wagenberg? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Wagenberg uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Wagenberg. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit verslag ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€268.0005,5%
2019€254.0005,0%
2018€242.0002,5%
2017€236.0002,6%
2016€230.0000,9%
2015€228.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Drimmelen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-wagenberg-4845

Woningtaxatie in Wagenberg

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Wagenberg komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Wagenberg bedraagt circa €255. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de volgende tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Wagenberg die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Terheijden, Prinsenbeek, Willemstad, Oudemolen en Heijningen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: onderhoudsniveau, grootte, bijgebouwen, bouwjaar, type woning, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Wagenberg. In dit document check je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1047% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wagenberg. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand door middel van objectieve criteria. Men kijkt naar kenmerken als: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.drimmelen.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wagenberg?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wagenberg maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie