WOZ bezwaar Schraard

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Schraard? Hieronder kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Schraard 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel vind je een samenvatting van de huidige woonlasten in Schraard (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8746
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Schraard.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €276.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €276.000 x 0,1349% = €372.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Schraard? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Schraard nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Schraard. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit verslag ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-schraard-8746

Woningtaxatie in Schraard

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Schraard kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Schraard is ongeveer €225. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het overzicht hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Schraard die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Longerhouw, Schettens, Hichtum, Burgwerd en Hartwerd.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s als: type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, ligging, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Schraard. In die rapportage check je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schraard. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €281.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend op basis van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op aspecten zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object, bijgebouwen, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Schraard?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Schraard zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie