WOZ bezwaar Burgwerd

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Burgwerd? Hier praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Burgwerd 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande lijst check je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Burgwerd (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal lees je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8742
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Burgwerd.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €272.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €272.000 x 0,1349% = €367.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Burgwerd? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Burgwerd precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Burgwerd. Meestal is een DigiD account vereist. Het document draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-burgwerd-8742

Woningtaxatie in Burgwerd

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Burgwerd komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Burgwerd is ongeveer €230. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In deze tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Burgwerd die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Hartwerd, Hidaard, Reahûs, Itens en Easterein.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: bijgebouwen, grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Burgwerd. In deze aanslag tref je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Burgwerd. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €281.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op aspecten zoals: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, bouwjaar, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Burgwerd?
Je dient bezwaar te maken binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Burgwerd maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie