WOZ bezwaar Longerhouw

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Longerhouw? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Longerhouw 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In deze tabel verstrekken we duidelijke info over de huidige woonlasten in Longerhouw waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast lees je ook meer informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8745
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Longerhouw.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €275.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €275.000 x 0,1349% = €371.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Longerhouw? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Longerhouw aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Longerhouw. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Check verkoopprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-longerhouw-8745

Woningtaxatie in Longerhouw

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Longerhouw kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Longerhouw ligt zo rond de €215. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de volgende tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Longerhouw die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Schettens, Hichtum, Burgwerd, Hartwerd en Hidaard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, type woning, bouwjaar, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Longerhouw. Op dit aanslagbiljet check je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Longerhouw. Een gemiddelde woning betaalt €281.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. openbare data. Men kijkt naar onderdelen zoals: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, type object, kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Longerhouw?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Longerhouw maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie