WOZ bezwaar Piaam

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Piaam? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Piaam 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder check je een overzicht met de recente woonlasten in Piaam op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform lees je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8756
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Piaam.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €285.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €285.000 x 0,1349% = €384.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Piaam? Je kunt een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Piaam werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Piaam. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Controleer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-piaam-8756

Woningtaxatie in Piaam

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Piaam kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Piaam ligt rond de €195. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In deze tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Piaam die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Idsegahuizum, Makkum, Cornwerd, Kornwerderzand en Zurich.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, bouwjaar, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Piaam. Op dit aanslagbiljet vind je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Piaam. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van beschikbare data. Ze onderzoeken factoren zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Piaam?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de getoonde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Piaam zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie