WOZ bezwaar Cornwerd

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Cornwerd? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Cornwerd 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel check je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Cornwerd op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8753
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Cornwerd.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €282.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €282.000 x 0,1349% = €380.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Cornwerd? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Cornwerd nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Cornwerd. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen. Controleer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-cornwerd-8753

Woningtaxatie in Cornwerd

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Cornwerd zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Cornwerd komt gemiddeld uit rond de €245. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
Hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Cornwerd die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Kornwerderzand, Zurich, Pingjum, Witmarsum en Wons.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken als: bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Cornwerd. In deze gemeentelijke beschikking check je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Cornwerd. Een gemiddelde woning betaalt €281.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze factoren als: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Cornwerd?
Bezwaar maken kan binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Cornwerd heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie