WOZ bezwaar Zurich

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Zurich? Op deze pagina vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Zurich 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In deze tabel bieden we een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Zurich (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij bekijk je ook informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8751
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zurich.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €280.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €280.000 x 0,1349% = €378.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Zurich? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Zurich uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Zurich. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-zurich-8751

Woningtaxatie in Zurich

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Zurich kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zurich ligt zo rond de €215. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Zurich die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Pingjum, Witmarsum, Wons, Schraard en Longerhouw.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken als: grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, ligging, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Zurich. In deze aanslag lees je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zurich. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €281.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. openbare data. Hiervoor gebruiken ze zaken als: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, adresgegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Zurich?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zurich kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie