WOZ bezwaar Varsseveld

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Varsseveld? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Oude IJsselstreek raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Varsseveld 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel geven we een samenvatting van de verschillende woonlasten in Varsseveld (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGelderland
GemeenteOude IJsselstreek
Postcode7051
Netnummer0315 (+31315)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1615%
Gemiddeld betaalde OZB€346
Rioolheffing€231
Afvalstoffenheffing€184
Totale woonlasten€761
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Varsseveld.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Oude IJsselstreek. De WOZ-waarde is vastgesteld op €287.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €287.000 x 0,1615% = €464.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Varsseveld? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Varsseveld werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Varsseveld. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met referentiewoningen. Evalueer of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0003,9%
2019€207.0004,0%
2018€199.0003,1%
2017€193.0000,5%
2016€192.0001,1%
2015€190.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Oude IJsselstreek.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-varsseveld-7051

Woningtaxatie in Varsseveld

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Varsseveld zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Varsseveld is ongeveer €245. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het schema hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Varsseveld die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Wijnbergen, Braamt, Vethuizen, Azewijn en Lengel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren zoals: bouwjaar, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Varsseveld. In die rapportage vind je de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1615% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Varsseveld. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €346.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld op basis van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken onderdelen zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.oude-ijsselstreek.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Varsseveld?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Aandachtspunt: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Varsseveld zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie