WOZ bezwaar Idsegahuizum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Idsegahuizum? Op deze pagina vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Idsegahuizum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande lijst check je verschillende gegevens van de recente woonlasten in Idsegahuizum van een meerpersoonshuishouden. Tevens vind je ook meer informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8755
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Idsegahuizum.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €284.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 284.000 x 0,1349% = €383.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Idsegahuizum? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Idsegahuizum ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Idsegahuizum. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Controle woningwaarde

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Beoordeel of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-idsegahuizum-8755

Woningtaxatie in Idsegahuizum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Idsegahuizum komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Idsegahuizum ligt zo rond de €275. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Idsegahuizum die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Makkum, Cornwerd, Kornwerderzand, Zurich en Pingjum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren als: onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Idsegahuizum. In deze aanslag vind je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Idsegahuizum. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €281.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald d.m.v. een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Idsegahuizum?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Idsegahuizum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie