WOZ bezwaar Makkum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Makkum? Op deze pagina praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Makkum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel check je een overzicht met de huidige woonlasten in Makkum van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8754
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Makkum.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €283.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 283.000 x 0,1349% = €382.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Makkum? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Makkum precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Makkum. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Check woningprijs

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-makkum-8754

Woningtaxatie in Makkum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Makkum komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Makkum ligt zo rond de €245. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Makkum die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Cornwerd, Kornwerderzand, Zurich, Pingjum en Witmarsum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: onderhoudsniveau, bouwjaar, ligging, bijgebouwen, grootte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Makkum. In deze aanslag check je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Makkum. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €281.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, type object. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Makkum?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Makkum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie