WOZ bezwaar Loënga

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Loënga? Op deze website lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Loënga 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? Hieronder check je een overview van de hedendaagse woonlasten in Loënga (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ heffingen.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8631
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Loënga.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €245.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €245.000 x 0,1349% = €331.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Loënga? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Loënga nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Loënga. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Hier kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-loenga-8631

Woningtaxatie in Loënga

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Loënga kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Loënga bedraagt circa €265. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Loënga die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Scharnegoutum, Goënga, Gauw, Offingawier en Oppenhuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren zoals: grootte, oppervlakte, type woning, ligging, bijgebouwen, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Loënga. In deze gemeentelijke beschikking lees je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Loënga. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. openbare data. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Loënga?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Loënga kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie