WOZ bezwaar Oppenhuizen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Oppenhuizen? Op dit portaal praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Oppenhuizen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel bieden we een kostenraming van de actuele woonlasten in Oppenhuizen op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kun je ook verder lezen over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8625
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oppenhuizen.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €240.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €240.000 x 0,1349% = €324.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Oppenhuizen? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Oppenhuizen werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beschikbare taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Oppenhuizen. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle huizenprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-oppenhuizen-8625

Woningtaxatie in Oppenhuizen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Oppenhuizen kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Oppenhuizen komt gemiddeld uit rond de €215. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Oppenhuizen die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Uitwellingerga, Jutrijp, Hommerts, Heeg en Oosthem.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken als: bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte, type woning, bijgebouwen, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Oppenhuizen. In dit document check je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oppenhuizen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald door middel van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze factoren als: de ligging van het huis, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: type object, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Oppenhuizen?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de getoonde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Oppenhuizen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie