WOZ bezwaar Scharnegoutum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Scharnegoutum? Op dit portaal bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Scharnegoutum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel vind je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Scharnegoutum van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8629
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Scharnegoutum.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €244.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €244.000 x 0,1349% = €329.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Scharnegoutum? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Scharnegoutum aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Scharnegoutum. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-scharnegoutum-8629

Woningtaxatie in Scharnegoutum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Scharnegoutum komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Scharnegoutum is ongeveer €250. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Scharnegoutum die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Goënga, Gauw, Offingawier, Oppenhuizen en Uitwellingerga.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen zoals: bouwjaar, ligging, type woning, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Scharnegoutum. In dit document tref je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Scharnegoutum. Een gemiddelde woning betaalt €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald met behulp van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: de ligging van de woning, de oppervlakte, type woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Scharnegoutum?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de getoonde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Scharnegoutum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie