WOZ bezwaar Offingawier

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Offingawier? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Offingawier 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel vind je een overview van de huidige woonlasten in Offingawier van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina bekijk je ook informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8626
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Offingawier.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde is vastgesteld op €241.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €241.000 x 0,1349% = €325.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Offingawier? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Offingawier precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Offingawier. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check woningwaarde

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-offingawier-8626

Woningtaxatie in Offingawier

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Offingawier kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Offingawier bedraagt circa €210. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Offingawier die je kunnen helpen aan een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Oppenhuizen, Uitwellingerga, Jutrijp, Hommerts en Heeg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: ligging, grootte, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Offingawier. In deze gemeentelijke beschikking staan de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Offingawier. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €281.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook transactiecijfers van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Offingawier?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Offingawier heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie