WOZ bezwaar Gaast

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Gaast? Op wozwaardespecialist.nl geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Gaast 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de volgende tabel check je een overzicht met de actuele woonlasten in Gaast (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website lees je ook meer informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8757
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Gaast.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €286.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €286.000 x 0,1349% = €386.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Gaast? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Gaast uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Gaast. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-gaast-8757

Woningtaxatie in Gaast

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Gaast kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Gaast ligt om en nabij de €265. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Gaast die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Piaam, Idsegahuizum, Makkum, Cornwerd en Kornwerderzand.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: grootte, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Gaast. Op dit aanslagbiljet vind je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gaast. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €281.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar factoren als: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je tevens prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Gaast?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Gaast kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie