WOZ bezwaar Marrum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Marrum? Hieronder vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Marrum 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder bekijk je een indicatie van de verschillende woonlasten in Marrum op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9073
Netnummer0518 (+31518)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Marrum.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €257.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €257.000 x 0,1713% = €440.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Marrum? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Marrum werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Marrum. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer huizenprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-marrum-9073

Woningtaxatie in Marrum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Marrum kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Marrum ligt om en nabij de €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Marrum die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Nij Altoenae, Alde Leie, Readtsjerk, Aldtsjerk en Mûnein.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren als: ligging, type woning, bouwjaar, grootte, bijgebouwen, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Marrum. In deze gemeentelijke beschikking tref je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Marrum. Een gemiddelde woning betaalt €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand met behulp van modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar factoren zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Marrum?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of de woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Marrum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie