WOZ bezwaar Harderwijk

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Harderwijk? Op deze website kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Harderwijk calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Harderwijk 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In deze tabel check je een overview van de verschillende woonlasten in Harderwijk (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast is er meer info te vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGelderland
GemeenteHarderwijk
Postcode3844
Netnummer0341 (+31341)
Gemiddelde WOZ-waarde€271.000
OZB-tarief woningen0,1063%
Gemiddeld betaalde OZB€288
Rioolheffing€157
Afvalstoffenheffing€206
Totale woonlasten€650
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Harderwijk.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Harderwijk. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €287.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €287.000 x 0,1063% = €305.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Harderwijk? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Harderwijk ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Harderwijk. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Evalueer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€271.0005,0%
2019€258.0005,3%
2018€245.0006,1%
2017€231.0000,4%
2016€230.0001,8%
2015€226.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Harderwijk.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-harderwijk-3844

Woningtaxatie in Harderwijk

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Harderwijk zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Harderwijk ligt rond de €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het onderstaande overzicht vind je taxateurs en makelaars in Harderwijk die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Leusden, Amersfoort, Barneveld, Soest en Eemnes.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten als: grootte, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Harderwijk. Op dit aanslagbiljet tref je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1063% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Harderwijk. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €288.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van een speciaal model. De gemeente verwerkt zaken als: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.harderwijk.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: type object, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Harderwijk?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Harderwijk kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Hierden
 • Plaats een reactie