WOZ bezwaar Vreeland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Vreeland? Hieronder vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Stichtse Vecht raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Vreeland 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst bekijk je een indicatie van de recente woonlasten in Vreeland (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij lees je ook meer informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieUtrecht
GemeenteStichtse Vecht
Postcode3633
Netnummer0294 (+31294)
Gemiddelde WOZ-waarde€350.000
OZB-tarief woningen0,1035%
Gemiddeld betaalde OZB€361
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€266
Totale woonlasten€876
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Vreeland.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Stichtse Vecht. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €265.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €265.000 x 0,1035% = €274.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Vreeland? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Vreeland werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Vreeland. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Onder andere doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€350.0007,0%
2019€327.0009,4%
2018€299.00010,7%
2017€270.0001,1%
2016€267.0002,3%
2015€261.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Stichtse Vecht.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-vreeland-3633

Woningtaxatie in Vreeland

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Vreeland kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Vreeland ligt zo rond de €280. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In het schema hieronder vind je taxateurs en makelaars in Vreeland die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Loenen aan de Vecht, Nieuwersluis, Kockengen, Nieuwer Ter Aa en Breukeleveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen als: oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, ligging, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Vreeland. In die rapportage bekijk je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1035% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vreeland. Een gemiddelde woning betaalt €361.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. openbare data. Ze onderzoeken zaken zoals: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.stichtsevecht.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vreeland?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Vreeland zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie