WOZ bezwaar Kockengen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Kockengen? Op dit portaal lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Stichtse Vecht beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Kockengen 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder check je een overzicht met de actuele woonlasten in Kockengen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieUtrecht
GemeenteStichtse Vecht
Postcode3628
Netnummer0346 (+31346)
Gemiddelde WOZ-waarde€350.000
OZB-tarief woningen0,1035%
Gemiddeld betaalde OZB€361
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€266
Totale woonlasten€876
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Kockengen.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Stichtse Vecht. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €262.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €262.000 x 0,1035% = €271.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Kockengen? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Kockengen aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Kockengen. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€350.0007,0%
2019€327.0009,4%
2018€299.00010,7%
2017€270.0001,1%
2016€267.0002,3%
2015€261.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Stichtse Vecht.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-kockengen-3628

Woningtaxatie in Kockengen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Kockengen komt nog beter over met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Kockengen ligt zo rond de €225. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de volgende tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Kockengen die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Nieuwer Ter Aa, Breukeleveen, Breukelen, Westbroek en Tienhoven.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Kockengen. In deze documenten staan de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1035% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kockengen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €361.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op feiten zoals: ligging, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je bij de gemeente (www.stichtsevecht.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, type object, adresgegevens. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Kockengen?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Kockengen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie