WOZ bezwaar Loenen aan de Vecht

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Loenen aan de Vecht? Hieronder vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Stichtse Vecht komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Loenen aan de Vecht 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder check je een samenvatting van de actuele woonlasten in Loenen aan de Vecht waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieUtrecht
GemeenteStichtse Vecht
Postcode3632
Netnummer0294 (+31294)
Gemiddelde WOZ-waarde€350.000
OZB-tarief woningen0,1035%
Gemiddeld betaalde OZB€361
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€266
Totale woonlasten€876
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Loenen aan de Vecht.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Stichtse Vecht. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €264.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €264.000 x 0,1035% = €273.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Loenen aan de Vecht? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Loenen aan de Vecht precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Loenen aan de Vecht. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check marktwaarde

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€350.0007,0%
2019€327.0009,4%
2018€299.00010,7%
2017€270.0001,1%
2016€267.0002,3%
2015€261.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Stichtse Vecht.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-loenen-aan-de-vecht-3632

Woningtaxatie in Loenen aan de Vecht

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Loenen aan de Vecht kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Loenen aan de Vecht ligt rond de €245. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het onderstaande overzicht tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Loenen aan de Vecht die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Nieuwersluis, Kockengen, Nieuwer Ter Aa, Breukeleveen en Breukelen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken zoals: onderhoudsniveau, ligging, type woning, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Loenen aan de Vecht. In die rapportage tref je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1035% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Loenen aan de Vecht. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €361.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt thema’s zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.stichtsevecht.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, type object. In het taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Loenen aan de Vecht?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en check of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Loenen aan de Vecht kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie