WOZ bezwaar Nieuwleusen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Nieuwleusen? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Dalfsen maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Nieuwleusen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel check je een overzicht met de huidige woonlasten in Nieuwleusen op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast lees je ook meer informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieOverijssel
GemeenteDalfsen
Postcode7711
Netnummer0529 (+31529)
Gemiddelde WOZ-waarde€303.000
OZB-tarief woningen0,1104%
Gemiddeld betaalde OZB€334
Rioolheffing€133
Afvalstoffenheffing€227
Totale woonlasten€694
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nieuwleusen.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Dalfsen. De WOZ-waarde bedraagt op €234.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €234.000 x 0,1104% = €258.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Nieuwleusen? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Nieuwleusen aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Nieuwleusen. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Het document is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check verkoopprijs

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€303.0006,7%
2019€284.0004,4%
2018€272.0003,8%
2017€262.0003,6%
2016€253.0002,0%
2015€248.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Dalfsen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-nieuwleusen-7711

Woningtaxatie in Nieuwleusen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Nieuwleusen kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Nieuwleusen ligt rond de €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Nieuwleusen die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Balkbrug, Drogteropslagen, Dedemsvaart, Brucht en Bruchterveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten zoals: ligging, bijgebouwen, type woning, oppervlakte, grootte, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Nieuwleusen. In die rapportage bekijk je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1104% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nieuwleusen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €334.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.dalfsen.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nieuwleusen?
Het bezwaar maken moet in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Nieuwleusen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie