WOZ bezwaar Maartensdijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Maartensdijk? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente De Bilt komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Maartensdijk 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? Hieronder check je een overzicht met de recente woonlasten in Maartensdijk (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina lees je ook meer informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieUtrecht
GemeenteDe Bilt
Postcode3738
Netnummer0346 (+31346)
Gemiddelde WOZ-waarde€429.000
OZB-tarief woningen0,1028%
Gemiddeld betaalde OZB€441
Rioolheffing€240
Afvalstoffenheffing€273
Totale woonlasten€954
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Maartensdijk.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente De Bilt. De WOZ-waarde is vastgesteld op €277.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €277.000 x 0,1028% = €285.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Maartensdijk? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Maartensdijk ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Maartensdijk. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€429.0008,6%
2019€395.0009,7%
2018€360.0004,3%
2017€345.0004,5%
2016€330.0000,6%
2015€328.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente De Bilt.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-maartensdijk-3738

Woningtaxatie in Maartensdijk

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Maartensdijk komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Maartensdijk komt gemiddeld uit rond de €200. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In deze tabel vind je taxateurs en makelaars in Maartensdijk die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Groenekan, Bosch en Duin, Den Dolder, Bilthoven en Austerlitz.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, type woning, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Maartensdijk. In dit document check je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1028% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Maartensdijk. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €441.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt bepaald op basis van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze kenmerken zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.debilt.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, type object, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Maartensdijk?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Maartensdijk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie