WOZ bezwaar Stokkum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Stokkum? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Montferland beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Stokkum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder verschaffen we verschillende gegevens van de recente woonlasten in Stokkum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens bekijk je ook informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteMontferland
Postcode7039
Netnummer0314 (+31314)
Gemiddelde WOZ-waarde€220.000
OZB-tarief woningen0,1411%
Gemiddeld betaalde OZB€309
Rioolheffing€311
Afvalstoffenheffing€247
Totale woonlasten€868
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Stokkum.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Montferland. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €280.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €280.000 x 0,1411% = €395.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Stokkum? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Stokkum ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Stokkum. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Controle woningwaarde

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de volgende tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€220.0005,3%
2019€209.0003,5%
2018€202.0003,1%
2017€196.0000,5%
2016€195.000-1,5%
2015€198.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Montferland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-stokkum-7039

Woningtaxatie in Stokkum

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Stokkum kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Stokkum komt gemiddeld uit rond de €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Stokkum die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Zeddam, Loerbeek, Kilder, Wehl en Halle.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten als: oppervlakte, grootte, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Stokkum. In die rapportage lees je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1411% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Stokkum. Een gemiddelde woning betaalt €309.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze onderdelen als: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.montferland.info). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Stokkum?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Stokkum maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie