WOZ bezwaar Berlicum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Berlicum? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Sint-Michielsgestel calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Berlicum 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel bieden we een overzicht met de recente woonlasten in Berlicum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook meer info vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteSint-Michielsgestel
Postcode5258
Netnummer073 (+3173)
Gemiddelde WOZ-waarde€339.000
OZB-tarief woningen0,1276%
Gemiddeld betaalde OZB€432
Rioolheffing€169
Afvalstoffenheffing€257
Totale woonlasten€857
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Berlicum.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Sint-Michielsgestel. De WOZ-waarde ligt op €276.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €276.000 x 0,1276% = €352.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Berlicum? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Berlicum nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Berlicum. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer huizenprijs

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Evalueer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€339.0005,9%
2019€320.0006,7%
2018€300.0003,1%
2017€291.0001,4%
2016€287.0001,1%
2015€284.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Sint-Michielsgestel.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-berlicum-5258

Woningtaxatie in Berlicum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Berlicum kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Berlicum is ongeveer €185. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Berlicum die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Oudheusden, Herpt, Heesbeen, Hedikhuizen en Doeveren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten zoals: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, ligging, type woning, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Berlicum. In die rapportage lees je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1276% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Berlicum. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €432.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.sint-michielsgestel.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook koopsommen van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Berlicum?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Berlicum maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie