WOZ bezwaar Gemonde

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Gemonde? Hier praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Sint-Michielsgestel begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Gemonde 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel bekijk je een overview van de hedendaagse woonlasten in Gemonde (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteSint-Michielsgestel
Postcode5292
Netnummer073 (+3173)
Gemiddelde WOZ-waarde€339.000
OZB-tarief woningen0,1276%
Gemiddeld betaalde OZB€432
Rioolheffing€169
Afvalstoffenheffing€257
Totale woonlasten€857
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Gemonde.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Sint-Michielsgestel. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €280.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 280.000 x 0,1276% = €357.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Gemonde? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Gemonde precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Gemonde. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle marktwaarde

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het schema hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€339.0005,9%
2019€320.0006,7%
2018€300.0003,1%
2017€291.0001,4%
2016€287.0001,1%
2015€284.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Sint-Michielsgestel.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-gemonde-5292

Woningtaxatie in Gemonde

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Gemonde zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Gemonde ligt zo rond de €190. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Gemonde die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Den Dungen, Helvoirt, Cromvoirt, Berlicum en Oudheusden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken als: bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, ligging, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Gemonde. In dit document lees je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1276% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gemonde. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €432.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. beschikbare data. Ze onderzoeken thema’s als: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.sint-michielsgestel.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Gemonde?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Gemonde heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie