WOZ bezwaar Schiedam

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Schiedam? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Schiedam begroot jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Schiedam 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? Hieronder vind je duidelijke info over de recente woonlasten in Schiedam (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteSchiedam
Postcode3118
Netnummer010 (+3110)
Gemiddelde WOZ-waarde€191.000
OZB-tarief woningen0,1018%
Gemiddeld betaalde OZB€194
Rioolheffing€255
Afvalstoffenheffing€353
Totale woonlasten€803
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Schiedam.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Schiedam. De WOZ-waarde ligt op €256.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €256.000 x 0,1018% = €261.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Schiedam? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Schiedam ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Schiedam. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met referentiewoningen. Controleer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€191.00011,7%
2019€171.0009,6%
2018€156.0004,7%
2017€149.0002,1%
2016€146.0000,0%
2015€146.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Schiedam.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-schiedam-3118

Woningtaxatie in Schiedam

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Schiedam kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Schiedam komt gemiddeld uit rond de €210. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Schiedam die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Rotterdam, Barendrecht, Ridderkerk, Alblasserdam en Krimpen aan den IJssel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten als: type woning, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Schiedam. In deze gemeentelijke beschikking staan de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1018% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schiedam. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €194.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend met behulp van openbare data. Ze onderzoeken factoren zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.schiedam.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag vind je tevens prijzen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Schiedam?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Schiedam maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie