WOZ bezwaar Rotterdam

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Rotterdam? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Rotterdam beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Rotterdam 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder bekijk je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Rotterdam (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteRotterdam
Postcode3064
Netnummer010 (+3110)
Gemiddelde WOZ-waarde€222.000
OZB-tarief woningen0,0853%
Gemiddeld betaalde OZB€189
Rioolheffing€216
Afvalstoffenheffing€371
Totale woonlasten€776
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Rotterdam.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Rotterdam. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €295.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €295.000 x 0,0853% = €252.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Rotterdam? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Rotterdam ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Rotterdam. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€222.00015,0%
2019€193.00016,3%
2018€166.0007,8%
2017€154.0003,4%
2016€149.0001,4%
2015€147.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Rotterdam.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-rotterdam-3064

Woningtaxatie in Rotterdam

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Rotterdam zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Rotterdam ligt om en nabij de €200. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Rotterdam die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Barendrecht, Ridderkerk, Alblasserdam, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: grootte, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, type woning, liggingen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Rotterdam. In dit document bekijk je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0853% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rotterdam. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €189.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze factoren zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.rotterdam.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Rotterdam?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Rotterdam zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Hoek van Holland
 • WOZ bezwaar Hoogvliet Rotterdam
 • WOZ bezwaar Pernis Rotterdam
 • WOZ bezwaar Vondelingenplaat
 • WOZ bezwaar Europoort Rotterdam
 • WOZ bezwaar Maasvlakte Rotterdam
 • Plaats een reactie