WOZ bezwaar Barendrecht

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Barendrecht? Op deze pagina vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Barendrecht beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Barendrecht 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? Hieronder bieden we verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Barendrecht (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform is er meer info te vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteBarendrecht
Postcode2994
Netnummer0180 (+31180)
Gemiddelde WOZ-waarde€318.000
OZB-tarief woningen0,1078%
Gemiddeld betaalde OZB€343
Rioolheffing€177
Afvalstoffenheffing€314
Totale woonlasten€834
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Barendrecht.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Barendrecht. De WOZ-waarde ligt op €287.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 287.000 x 0,1078% = €309.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Barendrecht? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Barendrecht uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Barendrecht. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de waardebepaling.

 3. Analyseer marktwaarde

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€318.00010,4%
2019€288.0009,5%
2018€263.0006,0%
2017€248.0002,9%
2016€241.0001,7%
2015€237.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Barendrecht.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-barendrecht-2994

Woningtaxatie in Barendrecht

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Barendrecht zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Barendrecht ligt rond de €265. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Lokale taxateurs vergelijken
Hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Barendrecht die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Ridderkerk, Alblasserdam, Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel en Krimpenerwaard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: oppervlakte, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Barendrecht. In deze aanslag vind je de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Barendrecht. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €343.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. openbare data. Ze onderzoeken kenmerken als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.barendrecht.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Barendrecht?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en onderzoek of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Barendrecht kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie