WOZ bezwaar Muiden

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Muiden? Hieronder vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Gooise Meren calculeert jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Muiden 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel tref je een samenvatting van de recente woonlasten in Muiden (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteGooise Meren
Postcode1398
Netnummer0294 (+31294)
Gemiddelde WOZ-waarde€454.000
OZB-tarief woningen0,072%
Gemiddeld betaalde OZB€326
Rioolheffing€202
Afvalstoffenheffing€288
Totale woonlasten€817
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Muiden.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Gooise Meren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €256.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €256.000 x 0,072% = €184.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Muiden? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Muiden aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Muiden. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Check marktwaarde

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€454.00010,7%
2019€410.00011,1%
2018€369.0006,0%
2017€348.0003,6%
2016€336.000
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Gooise Meren.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-muiden-1398

Woningtaxatie in Muiden

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Muiden kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Muiden ligt zo rond de €235. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Muiden die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Baambrugge, Nederhorst den Berg, Nigtevecht, Abcoude en Ankeveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: onderhoudsniveau, ligging, type woning, oppervlakte, bouwjaar, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Muiden. In dit document bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,072% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Muiden. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €326.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op factoren zoals: ligging van het perceel, woonoppervlakte, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.gooisemeren.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Muiden?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Muiden kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie