WOZ bezwaar Alblasserdam

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Alblasserdam? Hieronder geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Alblasserdam begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Alblasserdam 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder check je duidelijke info over de recente woonlasten in Alblasserdam op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website vind je ook meer informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteAlblasserdam
Postcode2951
Netnummer078 (+3178)
Gemiddelde WOZ-waarde€235.000
OZB-tarief woningen0,1134%
Gemiddeld betaalde OZB€266
Rioolheffing€159
Afvalstoffenheffing€358
Totale woonlasten€783
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Alblasserdam.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Alblasserdam. De WOZ-waarde ligt op €251.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €251.000 x 0,1134% = €285.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Alblasserdam? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Alblasserdam ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Alblasserdam. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddele woningwaarden van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€235.0008,3%
2019€217.0006,4%
2018€204.0003,0%
2017€198.0001,5%
2016€195.0002,6%
2015€190.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Alblasserdam.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-alblasserdam-2951

Woningtaxatie in Alblasserdam

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Alblasserdam kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Alblasserdam bedraagt circa €245. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Alblasserdam die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Krimpenerwaard, Gouda en Zuidplas.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: ligging, type woning, grootte, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Alblasserdam. In deze documenten vind je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1134% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Alblasserdam. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €266.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt vastgesteld op basis van objectieve criteria. De gemeente verwerkt kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.alblasserdam.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, type object, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Alblasserdam?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of deze huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Alblasserdam maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie