WOZ bezwaar Rucphen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Rucphen? Hier praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Rucphen maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Rucphen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel tref je een overview van de verschillende woonlasten in Rucphen van een meerpersoonshuishouden. Op deze website vind je ook meer informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteRucphen
Postcode4715
Netnummer0165 (+31165)
Gemiddelde WOZ-waarde€266.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€278
Rioolheffing€207
Afvalstoffenheffing€279
Totale woonlasten€764
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Rucphen.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Rucphen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €259.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €259.000 x 0,1048% = €271.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Rucphen? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Rucphen uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Rucphen. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Evalueer of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Daar kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€266.0005,1%
2019€253.0003,3%
2018€245.0002,5%
2017€239.000-0,4%
2016€240.000-0,4%
2015€241.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Rucphen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-rucphen-4715

Woningtaxatie in Rucphen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Rucphen komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Rucphen is ongeveer €220. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het schema hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Rucphen die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Roosendaal, Tholen, Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten als: grootte, type woning, ligging, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Rucphen. Op dit aanslagbiljet staan de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rucphen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €278.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken factoren als: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.rucphen.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopprijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Rucphen?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en check of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Rucphen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Zegge
 • WOZ bezwaar St. Willebrord
 • WOZ bezwaar Sprundel
 • WOZ bezwaar Schijf
 • Plaats een reactie