WOZ bezwaar St. Willebrord

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in St. Willebrord? Op deze website kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Rucphen raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde St. Willebrord 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel verschaffen we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in St. Willebrord waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kun je ook verder lezen over Waardering onroerende zaken.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteRucphen
Postcode4711
Netnummer0165 (+31165)
Gemiddelde WOZ-waarde€266.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€278
Rioolheffing€207
Afvalstoffenheffing€279
Totale woonlasten€764
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in St. Willebrord.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Rucphen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €259.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €259.000 x 0,1048% = €271.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in St. Willebrord? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in St. Willebrord aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket St. Willebrord. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€266.0005,1%
2019€253.0003,3%
2018€245.0002,5%
2017€239.000-0,4%
2016€240.000-0,4%
2015€241.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Rucphen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-st-willebrord-4711

Woningtaxatie in St. Willebrord

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ St. Willebrord kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in St. Willebrord komt gemiddeld uit rond de €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In het onderstaande overzicht verstrekken we taxateurs en makelaars in St. Willebrord die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Oud-Vossemeer, Sint-Annaland, Stavenisse, Sint-Maartensdijk en Scherpenisse.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: type woning, grootte, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in St. Willebrord. In deze gemeentelijke beschikking vind je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in St. Willebrord. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €278.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld door middel van beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op factoren als: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.rucphen.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, type object. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in St. Willebrord?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of deze woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in St. Willebrord kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie